Jak optimalizovat rychlost vašeho PrestaShopu 1.7

prestashop

Jednou z nejdůležitějších funkcí každého Prestashopu je rychlost. Současní zákazníci jsou netrpěliví a nejsou ochotní čekat, pokud se váš e-shop načítá déle, než je obvyklé. Pokud nedostanou prakticky okamžitě obsah, který hledají, nemilosrdně odcházejí ke konkurenci. Průzkumy zjistily, že pokud musí návštěvník čekat na kompletní načtení vašeho e-shopu déle než 3 sekundy, přicházíte až o polovinu potenciálních zákazníků. Počet ztracených zákazníků je ještě větší, pokud přicházejí z mobilních telefonů, a čím je doba načtení delší, tím více jich odejde, aniž by spatřili byť jen kousek z vaší skvělé nabídky. Pokud posíláte návštěvníky na pomalý e-shop z placené reklamy, doslova vyhazujete peníze oknem. Nezáleží na tom, jak skvělá je vaše nabídka. Pokud ji nedokážete doručit potenciálním zákazníkům opravdu rychle, téměř nikdo ji neuvidí. Pokud to tedy myslíte s vaším e-shopem skutečně vážně, měli byste využít každé příležitosti, která vám pomůže váš Presta Shop zrychlit.

Vlijte vašemu PrestaShopu novou krev do žil

Výkon vašeho obchodu závisí na řadě faktorů, z nichž některé můžete ovlivnit lépe než jiné. Rychlost ovlivňuje například optimalizace eshopu, počet prodávaných produktů, rychlost hostingu, zda jste na sdíleném nebo vlastním serveru a na mnoha dalších proměnných. Jak nejlépe zrychlit váš e-shop na PrestaShopu?

Zvolte rychlejší hosting

Kvalita hostingu, kde je váš e-shop uložen, tvoří důležitý faktor rychlosti eshopu. Hostingové společnosti nabízejí různé typy hostingových balíčků, které se liší výkonem a samozřejmě také cenou. Na hostingu se nevyplatí šetřit, obzvláště pokud máte obchod s větším množstvím položek. Také sdílení jednoho hostingového serveru s jinými webovými stránkami může rychlost načítání vašeho Prestashopu velmi zpomalit. Nejlepší volbou by proto bylo zvolit dedikovaný hosting.

Používejte nejnovější verze PHP

S hostingem souvisí také verze PHP, na kterém budete váš e-shop spouštět. Pro hladký chod je vhodné používat vždy tu nejnovější verzi PHP. V dokumentaci k PrestaShopu 1.7 se doporučuje používat PHP 7 a vyšší, takže pokud je to možné, vyberte podle toho váš hostingový plán.

Povolte kompresi a ukládání do mezipaměti

Další efektivní metodu zrychlení PrestaShopu je povolení komprimace. Zkontrolujte konfiguraci systému PrestaShop a nastavte kompresi, kombinování a ukládání do mezipaměti pro soubory JavaScript, CSS a HTML na hodnotu „Ano“. Tato nastavení zmenší datovou velikost eshopu. Prohlížeč zobrazí obsah mnohem rychleji. Jednotlivé CSS a JavaScript soubory budou spojeny do jednoho, takže jejich stažení ze serveru nebude trvat tak dlouho. Jejich uložením do mezipaměti umožníte všem funkcím, které ke své práci potřebují JavaScript, mnohem efektivnější fungování.

Konfigurace nastavení Smarty

Pro správný a rychlý chod PrestaShopu je důležitá i správná konfigurace funkcí Smarty, kterou najdete nahoře v sekci Nástroje / Výkon. Co a jak zde nastavit, aby váš PrestaShop běžel co nejrychleji?

Kompilace šablony – v rozbalovacím seznamu Kompilace šablony je vhodné zvolit možnost „Nikdy nepřekompilovávat soubory šablon“. Kompilaci můžete povolit pouze v případě, že se nebudou provádět žádné změny v aktuálním designu.

Optimalizace pro více front – PrestaShop doporučuje nepovolovat možnost „Synchronizace pro více front“, pokud máte pouze jeden front server nebo pokud je vaše smarty cache sdílena mezi front servery na stejném souborovém systému.

Typ mezipaměti – vyberte možnost „Souborový systém“, nikoliv „MySQL“.

Vymazat mezipaměť při každé změně – Tato konfigurace vymaže mezipaměť po každé provedené změně, takže vaši zákazníci uvidí vždy jen ty nejnovější verze vašeho obchodu.

Nastavení volitelných funkcí

Pod nastavením Smarty najdete další volitelné funkce, které můžete zakázat, pokud je nepotřebujete, a zvýšit tak výkon systému PrestaShop.

Kombinace – pokud nemáte žádné produkty v různých variantách, nastavte Kombinace na „NE“

Vlastnosti – tento přepínač umožnuje zobrazování vlastností produktů. Výchozí stav je zapnuto.

Skupiny zákazníků – v případě že tuto funkci zakážete, nebudou se vytvářet skupiny zákazníků.

Optimalizace velikosti obrázků

Jedním z nejčastějších důvodů, proč vaše instalace e-shopu běží tak pomalu, mohou být zbytečně veliké obrázky, které zpomalují načítání stránek. Většinou je na vině to, že nahrajete příliš velký obrázek, a potom jeho velikost upravujete pomocí html atributů. I když pak obrázek vypadá menší, stále má původní datovou velikost a kvůli tomu se může stahovat déle. Ideálním řešením je nahrávat na server obrázky v takovém rozlišení, v jakém se poté budou zobrazovat na vašem e-shopu. Je možné také optimalizovat obrázky přímo v nastavení PrestaShopu, v části Návrh => Nastavení obrázků, kde můžete nakonfigurovat všechny potřebné atributy, jako kompresi, výšku a šířku obrázku a další nastavení.

Odstranění nepoužívaných obrázků ze serveru

Jedním z důvodů, proč váš PrestaShop běží pomalu, může být také zbytečné uchovávání velkého množství nepoužívaných souborů na serveru. Pomocí nástroje Diagnostika obchodu můžete na serveru identifikovat obrázky, které nejsou spojeny s žádným produktem a můžete je proto odstranit pro zrychlení PrestaShopu.

Zbavte se nepotřebných modulů

Jednou z velkých výhod PrestaShopu 1.7 je obrovského množství dodatečných modulů, pomocí kterých můžete rozšířit funkce vašeho e-shopu. Bohužel však čím víc zapnutých modulů, tím pomalejší je celý e-shop. Zkontrolujte si proto seznam zapnutých modulů v nabídce Moduly => Správce modulů a ty, které nepoužíváte, zakažte nebo odinstalujte.

Článek připravila digitální agentura PPC Profits, která realizuje SEO, PPC reklamu, e-mailing, správu sociálních sítí, správu zbožových vyhledávačů a obsahový marketing.

Byl článek užitečný?

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení 4.8 / 5. Vote count: 6

Článek ještě nebyl hodnocen. Buďte první!

Sledujte nás: